Cup of Excellence

“The winning farms often go into long-term contracts. We focus on quality, because that’s what’s sustainable” Founder Executive Director Cup of Excellence, Susie Spindler

Cup of Excellence

- Den høyeste kvaliteten fra verdens mest rettferdige og kvalitetsbevisste kaffekonkurranse -

Hva er Cup of Excellence?

Cup of Excellence er den mest prestisjefylte kaffekonkurransen i bransjen og konkurransen kårer årlig de beste kaffene produsert i et land. Kvalitet, rettferdighet og sporbarhet står i høysetet og de dedikerte farmerne kjemper hardt for å vinne heder, ære og få en god pris for kaffen. Kaffebrenneriet er verdens største innkjøper av Cup of Excellence kaffe til sluttbruker og vi er stolte av å være en så stor del av dette fantastiske programmet.

Kvalitet
Cup of Excellence er den største anerkjennelsen en kaffe kan få. For å bli en Cup of Excellence, må kaffepartiet gjennom en tøff konkurranse hvor kun de beste partiene når opp. I Cup of Excellence (CoE) smaksrangeres flere hundre kaffepartier og kun de 20 til 40 beste partiene får annerkjennelsen Cup of Excellence. Disse blir lagt ut for salg til høystbydende på internettauksjon.

Sporbarhet
Gjennom Cup of Excellence får vi all bakgrunnsinformasjon om kaffen og med denne kunnskapen blir kaffen personlig. Du vet hvem bonden er, regionen kaffen er dyrket i, byen og plantasjens navn samt kaffens vekstforhold. I tillegg får du spesifikk informasjon om kaffetypen og prosesseringsmetode. Bonden følger kaffen fra innhøsting til auksjon.

Rettferdighet
På internettauksjonen betales det gjennomsnittlig mer enn 3,5 ganger markedspris for kaffen. Mellom 80-85 % av salgssummen går direkte til bonden.

Vinn-vinn situasjon
Gjennom CoE-programmet blir sjeldne og ellers bortgjemte kaffeskatter oppdaget. Dette er kaffe som ofte dyrkes i mikroklimaer av småskalaprodusenter og som hadde vært vanskelig å finne uten CoE. CoE-programmet er unikt og det finnes ingen programmer som på samme måte fremskaffer kvalitetskaffe for spesialforretninger, kaffebarer og de som er glad i god kaffe. Uten et program som videreformidler partier på ned mot 1000 kg, ville disse partiene ha blitt blandet med annen kaffe. Gevinsten for bøndene er stor og stadig flere satser på produksjon av kvalitetskaffe. Gjennom CoE-programmet øker tilgjengeligheten og kvaliteten på noen av verdens beste kaffesorter. En vinn-vinn situasjon for både kaffebønder og kaffekjennere.

Et transparent program
CoE holdes årlig i utvalgte land i Sør- og Sentral Amerika samt Afrika. Først blir det arrangert lokale konkurranser hvor innsendte kaffepartier blir vurdert av en lokal jury. Kaffene som går videre blir deretter smaksvurdert av en internasjonal jury hvor Kaffebrenneriet alltid deltar med en av våre ti godkjente dommere. Juryen smaker seg gjennom de utvalgte partiene under en ukes ”cupping”. Cupping vil si å smake kaffen ”blindt” og så gradere den etter utvalgte smakskriterier som aroma, renhet, sødme, syrlighet, munnfølelse, smak, ettersmak og balanse. Programmet er fullstendig transparent og integriteten ivaretas ved at jurymedlemmene ikke har innsikt i den enkelte kaffes opprinnelse. Konkurransen overvåkes av internasjonale revisorfirmaer.

Rett kvalitet til rett pris
I en tid hvor kaffeplantasjene og farmerne kjemper mot lave priser for god kvalitetskaffe, er dette programmet som et lys i enden av tunnelen. Programmet har bevist at de som er villige til å dyrke fram kaffe av utsøkt kvalitet vil finne kjøpere som er villige til å betale. Selvfølgelig vil vinnerpartiet få høyest pris, men alle partiene som har kommet med i konkurransen er av glimrende kvalitet og vil auksjoneres bort til en langt høyere pris enn gjennom vanlige distribusjonskanaler. Programmet har til nå betalt CoE vinnerne mer enn 3,5 ganger markedspris på råvarebørsen. Cup of Excellence konkurransene bidrar på denne måten til økt fokus på kvalitet som igjen gir farmerne en mer rettferdig pris for kaffen sin.

Se våre Cup of Excellence kaffe

Kaffebrenneriets jurymedlemmer er Synøve Nesøen, Steinar Paulsrud, Thomas Pulpan, Cecilie Totland, Eystein Norheim, Bjørn Harald Clausen, Nicolai Orskaug, Ola Brattås, David Salas og Marit Toverud. Vi er stolte og glade over å være en del av dette fantastiske programmet som ikke bare fremmer kvaliteten på kaffe, men også mulighetene til å bedre forholdene til lokale kaffeplantasjer. Gjennom CoE programmet får vi god kontakt med farmere, og ofte fortsetter vi samarbeidet på jakt etter flere kaffeskatter gjennom vårt Direkte Handel program.

Les mer på Cup of Excellence sine hjemmesider