Skoleprosjektet vårt i Guatemala

Siden 2009 har vi gitt en årlig premium for Julekaffen øremerket utviklingsarbeid på de lokale skolene i San Martín Jilotepeque.

Skoleprosjektet vårt i Guatemala

Siden 2006 har vi servert kaffe fra Juan Luis på farmen La Merced. Da Thomas og medgründer Steinar besøkte farmen i 2009 hadde de en sterk opplevelse på de lokale skolene. De bestemte seg da for å gi en årlig premium for Julekaffen øremerket utviklingsarbeid på de lokale skolene.

Donasjonene har blant annet gitt skolene i nabolaget tilgang på rent vann, nye latriner, nye tak og gjerder, nye kjøkken, gymsaler, datautstyr og skolesaker.

For Kaffebrenneriet og La Merced er skoleprosjektet viktig og langsiktig. Begge parter er sterkt involvert og Kaffebrenneriet besøker farmen og skolene hvert år. Slik avdekker vi behov og ser at alle pengene kommer frem. Når du kjøper årets Julekaffe støtter du de lokale skolene. Tusen takk!

2010-2011: Vår første donasjon resulterte i en pc-lab for de 400 elevene på skolen i nabolaget.

2011-2012: Året etter ble det bygget 16 latriner, skolebygningene fikk nye tak og gjerdet rundt skolen ble fikset.

2012-2013: Donasjonen ga den store skolen vanntilgang. Skolen samler regnvann via skolebygningenes tak og sender det til vanntanker som hver rommer 1100 liter. Derfra blir vannet pumpet opp i et filter som renser vannet og sender det ned i åtte nye håndvasker. Kjøkkenet har også fått innlagt vann med renseanlegg slik at vannet kan brukes til matlaging og til drikkevann.

2013-2014: Donasjonen ga vanntilgang til den lille naboskolen Balbina. Barneskolen har 40 elever og er oppkalt etter Juan Luis sin bestemor. Den store skolen som fikk vannanlegg i 2012, fikk flere vanntanker slik at de har nok vann til å klare seg gjennom den tørre sommeren.

2014-2015: På den store skolen byttet vi ut de bærbare pc'ene til stasjonære og latriner og vannsystemet fikk nødvendig vedlikehold. På den lille Balbina skolen fikk også disse elevene en egen PC-lab. Og for første gang jobber vi med den tredje skolen i nabolaget, Cerriotos, som fikk nye latriner til elevene sine.

2015-2016: Den tredje skolen i nabolaget, Cerritos, får et nytt kjøkken og nye latriner. Den store skolen får også et utbedret kjøkken samt nye vasker til vannanlegget sitt. PC-rommet på den lille skolen har også fått noen nødvendige oppdateringer.

Det nye kjøkkenet på Cerritos skolen stod ferdig i mars 2017.

2016-2017: Donasjonen fra Julekaffen gir Cerritos skolen det samme vannprosjektet som hos de andre skolene. Den store skolen får flere vanntanker og alle tre skolene får nødvendig vedlikehold.

2017-2018: La Cuchilla skolen får nytt overbygd tak over gym og aktivitetssenteret samt nye vannrør. Cerritos skolen får kobling mot offentlig vann og flere latriner.

2018-2019: Cerritos skolen har fått oppgradert sitt gym og aktivitetssenter med overbygd tak slik at denne kan brukes hele året uavhengig av regn eller sterk sol. Skolen San Antonio har fått nye tak på flere klasserom.

2019-2020: Alle skolene holdt stengt på grunn av Covid-19. Det var derfor ikke mulig å gjennomføre noen prosjekter i denne perioden.

2020-2021: I april 2021 åpnet endelig alle de fire skolene igjen etter Covid-19. Vi donerte et større beløp og fikk hjelp av våre fantastiske venner på La Merced til å organisere innkjøp av blant annet skolesekker, drikkeflasker og skrivesaker til over 600 elever. Små og store var veldig takknemlige over å være tilbake på skolen igjen og for å få nytt skoleutstyr til dette.

Vi samarbeider tett om videre utviklingsarbeid på skolene sammen med familien Barrios og frivillig innsats fra foreldre og lærere ved de lokale skolene.